Constructief van mening verschillen als basis voor welzijn

Het is niet zo moeilijk om een discussie te laten ontsporen. Soms weet je op voorhand al dat een voorstel of vraag tot vuurwerk zal leiden. Hoe komt dat eigenlijk? Wat vormt het brandhout, de vonk en zuurstof voor een oplaaiende discussie?

Naast de redenen van ontsporing, kijken we in deze sessie vooral naar de mogelijkheden om de onderhandelingstrein op de rails te houden.

We focussen op constructief van mening verschillen, zonder dat één van de partijen het gevoel heeft het onderspit te moeten delven. Tijdens de sessie ondervinden we aan den lijve wat wél werkt en hoe je dit in je dagelijkse praktijk kan gebruiken.

Respect op het werk

Welk label we er ook op kleven, grensoverschrijdend gedrag bestaat uit meer dan zware pesterijen, geweld of oneerbare voorstellen. Maar die grens, waar ligt die eigenlijk? En wie bepaalt die dan? En over discriminatie gesproken, mogen we nu eigenlijk nog complimenten geven of moeten we in grote boog omheen elk verschil lopen?

In deze sessie gaan we na hoe de welzijnswetgever en de rechtspraak omgaan met grensoverschrijdend gedrag en discriminatie, maar benoemen we ook factoren die aan de basis liggen van een grensoverschrijdend klimaat op het werk.

Aansluitend reiken we tools aan om negatief gedrag veilig en zonder vuurwerk bespreekbaar te maken binnen de organisatie aan de hand van oefeningen uit de praktijk.  Want wat doe je met het spreekwoordelijke ravijn-decolleté, het gebruik van bijnamen, als je mails systematisch onbeantwoord blijven of de anderen steevast een blik van verstandhouding wisselen als jij het woord neemt?

Tenslotte gaan we ook in op de essentiële rol van de zwijgende omstaanders en hoe die kunnen geactiveerd worden.

Help! Wéér een vergadering

“En nu weer aan het werk”, hoor je soms na de vergadering waar je net een goed uur hebt doorgebracht.

We brengen massaal veel tijd door in vergaderingen die niet altijd efficiënt verlopen. Brainstormsessies waar niemand op voorbereid is, overleg dat een mededeling blijkt te zijn of oeverloos heen- en weer gebakkelei.

In deze materclass bekijken we hoe we beter, actiever en efficiënter kunnen vergaderen. We gebruiken hiervoor een heuse vergaderbingo, zodat de masterclass in elk geval niét slaapverwekkend, niét overbodig en niét breinverlammend werkt.

Een actieve aanrader boordevol tips, tricks én humor.

Presenteren als een pro

Je hebt uren, zo niet dagen, gezwoegd op je plan of advies. Nu moet het je presenteren. Maar hoe begin je eraan én vooral hoe krijg en houd je de aandacht, zonder knikkende knieën? Annick weet als de beste hoe je de aandacht trekt van een rumoerig of kritisch publiek.

Ze leert je onder meer:
- Het publiek vanaf de eerste seconde aan jouw zijde krijgen
- De aandacht houden Saaie data tot een spannend verhaal omtoveren
- Visueel aantrekkelijk beeldmateriaal maken en gebruiken
- De kracht van stilte en non-verbale communicatie
- Zweetvlekken, trillende benen en buikkrampen vermijden

Tijdens deze masterclass krijg je een stortvloed aan tips, voorbeelden en korte oefeningen, waarna deelnemers zelf aan de slag kunnen. Beetje spannend, maar altijd vriendelijk, met humor en aandacht voor ieders kwaliteiten. Een masterclass met onmiddellijk resultaat. Gewoon doén.

Focus op het werk

Wat hebben Steve Jobs en Isaac Newton gemeen? Waarom lijkt je smartphone verdacht veel op een Ikea? En wat heeft een trein te maken met een kantoor?

We delen zelden eenzelfde visie als het gaat over deconnectie. Wat voor de ene de heilige graal lijkt in de strijd tegen stress & burn-out, voelt voor de ander als een regelrechte aanslag op zijn autonomie.

Tijd om wat klaarheid te scheppen. Wat brengt (hyper)connectiviteit ons eigenlijk? Alvast niet enkel kommer en kwel, maar in elk geval wel efficiëntieverlies. En toch veroorzaakt alleen al de gedachte aan een afwezige smartphone een kleine paniekreactie. Hoe komt dat? En hoe moeten we ermee aan de slag om ons werk en onze organisatie zo performant mogelijk te houden?

Een masterclass over persoonlijk timemanagement, groepsdynamiek en een functionerend beleid in de onderneming.

Samenwerken of gewoon samen werken?

Teamwork vergt geen voltallig elftal. Met twee samenwerken is al moeilijk genoeg. Dat er nogal wat leden zijn in een “welzijns”-team staat buiten kijf. De VP, de PA, de PAPSY en de HR-afdeling hebben elk hun taken, competenties en kennis.

De wetgever bepaalt wie wat moet delen met een ander, maar toch blijkt dit niet steeds een recept voor efficiënte samenwerking op welzijnsvlak. Vaak opereert elk team vanuit zijn eigen welzijnsvisie, zonder tot échte samenwerking te komen. Nochtans vormt echte samenwerking een hefboom tot welzijnswinst, maar ook en vooral tot efficiëntiewinst.

In deze sessie gaan we in op de vraag waarom het vaak moeilijk is om teamwork tot een succes te maken. Wat verhindert samenwerking en vooral hoe kunnen we samenwerken aan en in een team dat doet wat het acroniem voorspelt: together everybody achieves more.

Gedragsverandering voor meer welzijn en veiligheid op het werk. Kwestie van karakter?

Overwerkt? Gewoon even neen zeggen. Altijd tegen de deadline werken? Gewoon wat vroeger beginnen. Steevast te laat? Simpelweg wat vroeger vertrekken. Kortom, walk the talk. Of toch op zijn minst een beetje karakter tonen.

Toch blijkt gedragsverandering niet zo eenvoudig, laat staan als het over teams of medewerkers gaat. Begrijpen waarom we doen wat we doen vormt een nuttig uitgangspunt om daadwerkelijk tot gedragsverandering te komen. Want één ding is zeker, het ligt niet aan een gebrek aan karakter.

In deze sessie werken we aan de hand van de basisinzichten uit het solutionfocused denken, waar we successen zoeken in samenwerking, progressie op korte termijn en troeven binnen de organisatie.

Maybe there’s more that connects us than we think

They want to work. They want to do a very good job at that position. They’re not looking at climbing the ranks quickly. They’re looking at getting value quickly.

Veel kans dat je bij deze quote denkt aan Gen Z, Gen X of de Millenials. De babyboomers? Nee, die niet. Die zijn niet op zoek naar values, die willen gewoon een goed inkomen. En voor Generation Alpha is het nog wat te vroeg. Die zitten nog op hun smartphone terwijl mama van thuis werkt. In onze tijd was het toch makkelijker.  VUCA was nog geen ding, verder dan ET kwamen we niet als we metaverse zouden gehoord hebben en bij AI, dachten we aan pijn.

Onze waarden veranderen en ook het werk van de toekomst is niet meer wat het geweest is, maar vooroordelen, die blijven we cultiveren. Toch komen we niet zo ver met die stickers met een hoog one size fits all-gehalte. Niet in de mode en al helemaal niet als het gaat over samenwerken. Zeker nu we niet meer naar believen een nieuw blik medewerkers kunnen opentrekken als die nieuwe, minder nieuwe, gekleurde of andersdenkende collega niet helemaal in hetzelfde framework past als het mijne.

Waar komen die vooroordelen en die paradoxale bedrijfsmythes vandaan? Zou onze innerlijke savanne-zwerver er toch nog voor wat tussen zitten?  Of ligt het antwoord bij de ‘old boys club’?

Als er toch zoveel onder de bedrijfswaterlijn leeft, waarom zégt of doet niemand iets?

Deze interactieve keynote voert ons langs onze eigen morele standaarden en die van een ander via de wall of silence naar de leider van de toekomst. Niet als kapitein van het galeischip, maar als lichtende vuurtoren

Verwacht veel beeldrijke taal en snedige opdrachten die aanzetten tot (zelf)reflectie. Doordacht en gebaseerd op wet en wetenschap. Confronterend als het moet, met een knipoog als het kan. Wervelend en inspirerend, want maybe, there’s more that brings us together than we think!