Lente in het land. Dat betekent opnieuw het Congres Navorming. Op wat we intussen de hoogmis voor de preventie- en welzijnsspecialist kunnen noemen is Cautius ook dit jaar weer vertegenwoordigd met informatie- en werksessies. Van werken met derden, over discriminatie, naar TMB en respect op het werk. Een heel scala aan topics, telkens met de nodige ernst en diepgang maar nooit zonder een kwinkslag.
We verwelkomen u graag op één van onderstaande sessies:
Discriminatie. Niet enkel een kwestie van kleur (Annick Alders)
Hoe vinden we onze weg in het labyrint van discriminatie- en seksismewetgeving die op 7 april 2023 nog eens grondig werd dooreengeschud? Is het wel zo erg gesteld met discriminatie op het werk? Mogen we nu eigenlijk nog complimenten tegen of moeten we in een groet boog omheen elk verschil lopen? En wat met de bescherming van getuigen die steun boden aan slachtoffers van discriminatie? Een heldere toelichting aan de hand van de meest recente casusussen uit de rechtpsraak met andacht voor het gevaar van groepsdenken en de neiging om de feiten te kleuren met emoties.
Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij TMB (Chris Persyn)
Het aantal arbeidsongevallen in het bouwbedrijf mag dan sterk gedaald zijn, op basis van de frequentiegraad blijft de sector helaas een koploper. Het is wat sprokkelen om de vigerende regels terug te vinden, het doel om ze te incorporeren in de Codex werd nog steeds niet bereikt. In deze sessie duiden we kort deze regels, om vervolgens vooral aandacht te besteden aan de manier waarop deze in concrete cases door de rechtbanken worden toegepast. U krijgt een overzicht van de relevante rechtspraak van de voorbije vier jaar. Niet enkel law in the books dus, maar vooral law in action
Respect op het werk.Van theorie naar praktijk. (Annick Alders)
Welk label we er ook op kleven, grensoverschrijdend gedrag bestaat uit meer dan zware pesterijen, geweld of oneerbare voorstellen.Maar die grens, waar ligt die eigenlijk? En wie bepaalt die dan? In deze sessie gaan we na hoe de welzijnswetgever en de rechtspraak omgaan met grensoverschrijdend gedrag, maar benoemen we ook factoren die aan de basis liggen van een grensoverschrijdend klimaat op het werk. Aansluitend reiken we tools aan om negatief gedrag veilig en zonder vuurwerk bespreekbaar te maken binnen de organisatie aan de hand van oefeningen uit de praktijk. Want wat doe je met het spreekwoordelijke ravijn-decolleté, het gebruik van bijnamen, als je mails systematisch onbeantwoord blijven of de anderen steevast een blik van verstandhouding wisselen als jij het woord neemt?
Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij werken met derden (Chris Persyn)
Historisch lag de focus bij de regels inzake arbeidsveiligheid en de vergoeding van arbeidsongevallen bij de eigen werknemers van de onderneming. Logisch, want zeker tijdens de vorige eeuw stond wie een reëel risico liep ook op de payroll van dezelfde werkgever. De Welzijnswet introduceerde regels voor situaties waarin dat niet noodzakelijk het geval is: derden deden hun intrede in de onderneming. Meteen ontstond ook een reeks nieuwe risico’s. En nood aan nieuwe preventieregels. In deze sessie gaan we in op de specifieke regelgeving inzake werken met derden. We duiden de basisregels, maar besteden vooral aandacht aan de concrete toepassing ervan door de rechtspraak, met de nodige duiding bij de aansprakelijkheid die dit kan meebrengen. En tips om die te vermijden
Constructief van mening verschillen als basis voor welzijn (Annick Alders)
Het is niet zo moeilijk om een discussie te laten ontsporen. Soms weet je op voorhand al dat een voorstel of vraag tot vuurwerk zal leiden.Hoe komt dat eigenlijk? Wat vormt het brandhout, de vonk en zuurstof voor een oplaaiende discussie? Naast de redenen van ontsporing, kijken we in deze sessie vooral naar de mogelijkheden om de onderhandelingstrein op de rails te houden. We focussen op constructief van mening verschillen, zonder dat één van de partijen het gevoel heeft het onderspit te moeten delven. Tijdens de sessie ondervinden we aan den lijve wat wél werkt en hoe je dit in je dagelijkse praktijk kan gebruiken.
Herwin je focus op het werk (Annick Alders)
Wat hebben Steve Jobs en Isaac Newton gemeen? Waarom lijkt je smartphone verdacht veel op een Ikea? En wat heeft een trein te maken met een kantoor? We delen zelden eenzelfde visie als het gaat over deconnectie. Wat voor de ene de heilige graal lijkt in de strijd tegen stress & burn-out, voelt voor de ander als een regelrechte aanslag op zijn autonomie. Tijd om wat klaarheid te scheppen. Wat brengt (hyper)connectiviteit ons eigenlijk? Alvast niet enkel kommer en kwel, maar in elk geval wel efficiëntieverlies. En toch veroorzaakt alleen al de gedachte aan een afwezige smartphone een kleine paniekreactie. Hoe komt dat? En hoe moeten we ermee aan de slag om ons werk en onze organisatie zo performant mogelijk te houden?
Arbeidsveiligheid en aansprakelijkheid bij uitzendarbeid (Chris Persyn)
Uitzendarbeid zit nog steeds in de lift. Helaas blijkt de sector ook één van de koplopers wat de frequentiegraad betreft: die ligt 3,2 keer hoger dan die van de privésector in zijn totaliteit. Niet verwonderlijk dan ook dat er heel wat rechtspraak voorhanden is waarbij arbeidsongevallen met uitzendkrachten aanleiding geven tot strafvervolging. In deze sessie besteden we kort aandacht aan de basisregels, om vervolgens na te trekken hoe die in concrete omstandigheden de voorbije vier jaar werden toegepast door de rechtspraak. Niet enkel law in the books dus, maar vooral law in action.
Nieuwsgierig? Of misschien al net zoveel zin in dit event als wij?
Schrijf je dan in via de website van het Veiligheidsinstituut – AP Hogeschool op/https://navorming-pvi.be/inschrijven/